Algemeen:

Q: Moet ik altijd een afspraak maken?
A: U moet alleen een afspraak maken als u meer informatie wenst over een product of een prijsofferte wil laten opmaken.
Indien u materiaal wil aankopen of afhalen moet u geen afspraak maken.

Q: Kunnen de producten worden geleverd?
A: Wij kunnen u producten en/of bouwpakket bij u thuis afleveren. Wij leveren 1x per week, altijd op vrijdag. De planning voor de levering wordt de dag voordien gemaakt en u wordt dan ook verwittigd zodat u tijdig kan aanwezig zijn. U dient aanwezig te zijn bij de levering om misverstanden te vermijden en om te controleren of de levering correct is . Wij vragen altijd om het bedrag vooraf te betalen

U kan hier de tarieven raadplegen.

Q: Heb ik een bouwvergunning nodig?
A: Er geldt onder voorwaarden een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in
de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport,vrijstaande
garage, …
Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op:
ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend!

Wij raden het aan om zeker eens bij de plaatselijke bouwvoorwaarden te raadplegen bij uw gemeente.

Q: Moet ik zelf een fundering/vloer voorzien?
A: Nee, wij kunnen alle werken zelf uitvoeren, van grondwerken tot afwerking. Wij hebben een team dat voorzien is van de nodige machines/gereedschappen om funderingen en betonvloeren te gieten (ook gepolierde beton). Indien nodig plaatsen wij ook regenputten voor de waterafvoer van uw tuinhuis,carport,…

Q: Maatwerk?
A: Alles wordt door ons op maat gemaakt naar de wens van de klant. Er wordt altijd goed bekeken of de verhoudingen correct zijn en of de stijl in harmonie is met de woning of de plaats waar het project wordt geplaatst.

6% of 21% btw?

Q: Wanneer is het verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing?
A:

 1. uw woning is ouder dan 10 jaar
 2. uw woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen
 3. de werken worden door ons uitgevoerd
 4. u heeft de goedkeuring of toelating van de gemeente
 5. het project bestaat uit het volgende:
  • Aanbouwcarport (met eventuele fietsenberging)
  • Garage of bijkomende garage die deel uitmaakt van de woning zodanig dat ze gebruikt wordt door de bewoners
  • Terras grenzend aan de woning
  • Pergola als ze deel uitmaakt van de eigenlijke woning

Q: Welke werken zijn aan 21% btw?
A: Volgende werken zijn altijd aan 21% btw:

 • Tuinbergingen en bijgebouwen
 • Afsluitingen
 • Poorten & hekjes
 • Terras (niet aangrenzend aan woning)

Wenst u werken zelf (deels) uit te voeren?

Q: Ik voorzie zelf de vloer/fundering, waar moet ik op letten?
A: Zelf een betonplaat voorzien voor uw tuinberging/bijgebouw is perfect mogelijk. De dikte van deze betonplaat moet +/- 15 cm  zijn, versterkt met een betonnet en onderaan voorzien zijn van plastic. Zorg ervoor dat de betonplaat 5 à 6 cm boven het maaiveld/pad uitkomt, dit om de onderste balken en planchetten te beschermen tegen grondvocht.

Uw bekisting moet sterk genoeg en voldoende ondersteund worden! Indien dit niet het geval is kan de bekisting bol komen te staan door de druk van de beton. De beton moet ook 100% pas worden gegoten en haaks.

In de meeste gevallen is de afmeting van de betonplaat gelijk aan de afmeting van de tuinberging min 9 cm.

Wij raden aan om ons eerst te informeren zodat wij u een betonplan kunnen opmaken en doorsturen.

Q: Kan ik mijn tuinberging, poort, carport,… zelf plaatsen?
A: U kan dit zelf plaatsen. Dit wordt zoals alle andere werken volledig gemaakt op maat. Dit  bouwpakket kan u afhalen of laten leveren en u krijgt hierbij de nodige plannen en meegeleverde schroeven, bouten,… Uiteraard kan u ook gebruik maken van onze plaatsingsdienst.

Onderhoud:

Q: Moet ik mijn terras reinigen?
A: Met water en een stevige veger minimaal 1 keer per maand uw terras stevig vegen voorkomt algvorming. Bij tuinen
aan de noordkant vaker dan 1 keer per maand. Wij adviseren geen chemische middelen op uw terras te gebruiken.
Ook spuit u met hoge drukreinigers de houtvezels open zodat alg nog beter vat krijgt, wij raden dit dus ten zeerste af.
Composiet is gladder en daardoor beter schoon te houden dan hout. Leg uw terras onder 2% helling zodat eerst vuil
en water vanzelf weg spoelt. Vooral in de herfst en winter is het onderhoud (lees algvrij houden) aan uw terras een
must.

Hout, een natuurlijk product:

Q: Er zitten scheuren/barsten in de houten palen, is dit normaal?
A: Bij een goede houten paal zit het kernhout in het midden, netjes omgeven door spinthout dat volledig verduurzaamd is. Bij
langdurig droog weer veroorzaakt de spanning tussen spinthout en kernhout mogelijks barsten, die zich na een
regenperiode soms weer sluiten. De aanwezigheid van barsten doet dus niets af van de kwaliteit van de paal.

Q: Welke eigenschappen heeft het hout?
A: Hout is een opmerkelijk en veelzijdig materiaal, toepasbaar in vele soorten en maten. Van nature is het mooi, karakteristiek en warm. Daarnaast is het sterk, duurzaam en gemakkelijk te bewerken. Het is dus heel normaal dat mensen hout altijd om zich heen hebben gehad. Een specifieke bijzonderheid is dat het één van de weinige bouwmaterialen is die in de natuur groeit, het hernieuwbaar en daarmee een oneindige grondstof is. Terwijl de boom groeit, helpt deze het milieu waarin we leven, door het absorberen van koolstofdioxide en het produceren van zuurstof. De invloed van hout op het milieu is in het algemeen neutraal, zelfs als rekening wordt gehouden met kap, transport en bewerking.

Q: De planken vertonen scheuren en knoesten?
A: Hout kan knoesten en kwasten bevatten. Scheuren en knoesten zijn natuurlijke eigenschappen van hout die in principe de kwaliteit van het hout niet beïnvloeden. Globaal en doorgaans geldt, hoe duurder de houtsoort, hoe minder en kleiner de knoesten en kwasten. Grenen bevat doorgaans meer knoesten dan vuren hout. Bij duurdere hardhout soorten zoals Padoek heeft u nagenoeg geen last van knoesten en kwasten.

Q: Waarom heeft het (naald)hout een groene/gele kleur?
A: Naaldhout onder hoge druk geïmpregneerd bevat soms groene of witte sporen (zoutvorming) van impregneermiddel. Dit impregneermiddel zal door weersinvloeden en uv-straling vanzelf in het hout trekken en dus verdwijnen. Uw geïmpregneerde planken of palen worden na verloop van tijd blanker en zullen langzaam vergrijzen.

Q: De planken vertonen schimmel, is dit normaal?
A: Schimmelvorming beïnvloedt de kwaliteit van het hout niet. Enige schimmelvorming kunnen wij niet voorkomen. Deze schimmel ontstaat doordat bij het impregneren water in het hout geperst wordt. Tijdens het bewerkingsproces wordt het hout soms verpakt in folie ter bescherming tegen schade, hierdoor kan er in enkele gevallen enige schimmelvorming optreden. Deze schimmel beïnvloedt de kwaliteit van het hout niet. U kunt de meeste schimmel met een doek afvegen. De vlekken verdwijnen, zodra het hout met de zon in aanraking komt.

Q: Er komt hars uit het (naald)hout?
A: Hars komt vrij bij het impregneren van het hout. Dit is een specifieke eigenschap van hout. Hars beïnvloedt de kwaliteit van het hout niet. Zodra het hout met zon in aanraking komt, zal de hars opdrogen en vanzelf afbrokkelen. U kunt dit ook verwijderen met een soort van plamuurmes en/of met terpentine (thinner, wasbenzine, white spirit). Let er wel op dat verse harsgangen een tijdje flink kunnen blijven doorlopen, daarom stelt u het overschilderen best een tijdje uit.

Q: Moet ik het hout behandelen?
A: Nee, u hoeft het hout niet te verven. Echter, na verloop van tijd een extra beschermingslaag aanbrengen, zal alleen maar de levensduur ten goede komen.
Recent geïmpregneerd hout raden we aan enkele maanden droog te laten waaien zodat het hout minder vettig is alvorens u gaat beitsen. Ook hardhout eerst enkele (bij voorkeur zomer) maanden in de buitenlucht laten uitzweten alvorens u gaat oliën.

Q: Het hout heeft verschillende afmetingen / er zit speling tussen de planken van mijn gevel/afsluiting?
A: Hout krimpt en zet uit. Droog en warm hout krimpt, nat en koud hout zet uit. Onderschat dit niet, maten werken sterk van met name naaldhout zoals lariks, vuren en grenen, maar ook hardhout. Ook composiet krimpt en zet uit, met name in verticale richting, zorg dus voor kopse naden en blijf enkele centimeters van gebouwen vandaan.
Onze inkoopafdeling koopt uitsluitend A-kwaliteit in. Echter zijn de volgende afwijkingen mogelijk:
– Lengtemaat: maximaal toegestaan verschil is 1,5%. Als het al voorkomt, zijn lengtematen eerder langer dan korter.
– Breedtemaat: maximaal toegestaan verschil is 4% bij hardhout (vb. plank van 145 mm breed, kan door krimp en uitzetten variëren van 140 tot 150 mm) en 6% bij naaldhout.
– Diktemaat: maximaal toegestaan verschil is 4% bij hardhout en 6% bij naaldhout.

In de zomer kan het dus gebeuren dat er wat speling zit tussen de planken van uw afsluiting, dit is normaal. Met een houten blokje en hamer de planken naar beneden slaan lost dit probleem op.

Q: De planken zijn wat kromgetrokken?
A: De maximale toegestane afwijking is 4 mm per meter. Tip, verwerk uw hout direct na ontvangst tot een stevige constructie. Vooral bij warm weer wil hout (van budget tot luxe hout) snel torderen en krom trekken. Houdt uw hout in de verpakking indien u later aan de slag gaat, leg hout nooit in warme garages of in de zon. Ook houden onze magazijniers rekening met kromming van hout.
Heeft u terrasplanken of afsluitingsplanken die niet helemaal recht zijn? Ga dan als volgt te werk bij het bouwen van een terras:
– Monteer eerst een rechte plank.
– Plaats vervolgens een plank met de iets bolle kant tegen de reeds geplaatste rechte plank aan.
– Maak deze aan beide uiteinden vast met eerst 1 schroef in de 2de groef van de plank.
– Lift met een schop de plank op de plek van de bolling iets op of plaats een spanvijs op de plek van de bolling. Dezelfde manier is ook mogelijk met een spanband of lijmtang.
– Monteer de plank in het midden vast met 2 schroeven zodra u deze recht heeft getrokken.

Bij afsluitingsplanken gebruikt u een spanvijs. Naaldhout is goed buigzaam en vaak met de hand of lijmtang recht te trekken.

Q: Er zijn kringen op het hout?
A: Hardhout kan uitzetstoffen of pigmentstoffen bevatten. Deze kunnen bruine vlekken veroorzaken op uw planken. Dit gebeurt soms zodra planken uit ons magazijn naar buiten gaan en in aanraking komen met temperatuurverschillen en weersinvloeden. Gelukkig is dit een eenmalig proces. Door regen, zon en uv-straling verdwijnen de vlekken bovendien vanzelf.

Q: De hardhoutplanken bevatten kleine gaatjes?
A: Hardhout kan kleine pinholes bevatten. Dit zijn kleine, onschuldige gaatjes ontstaan door tropische insecten (geen
houtwormen!) in regenwouden. Deze insecten overleven niet in West-Europa. Vaak trekken deze gaatjes na verloop
van tijd dicht. Pinholes komen overigens weinig voor.

Q: Er staan zwarte strepen op het hout?
A: Door transport kan door palletvorken zwarte strepen in het midden van het hout ontstaan. Dit ontstaat door
wrijving. Deze zwarte vlekken kunt u doorgaans eenvoudig weg schuren. Ook kunt u met water en groene zeep
zwarte vlekken eenvoudig behandelen.

Q: Er komen (oxidatie)vlekken op mijn poort,
A: Onze verzinkte (gegalvaniseerde) ijzerwaren kunnen na verloop van tijd oxideren. Stoffen in oxiderende ijzerwaren
kunnen (zwarte) vlekken veroorzaken op uw hout. Dit is een natuurlijk proces. Door uv-straling worden de vlekken
doorgaans minder aanwezig. Ons advies is altijd om rvs-beslag te gebruiken.

Indien u meer info wenst kan u ons altijd contacteren.